Topograf Online
Forum de discuţii pentru topografi
Lista Forumurilor Pe Tematici
Topograf Online | Lista de useri | Reguli | Inregistrare | Login

CHAT GENERAL | CHAT TOPOGRAF | POZE TOPOGRAF

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie.ro:
Criscristina92
Femeie
24 ani
Bucuresti

cauta Barbat
25 - 80 ani

Forumul Topograf Online s-a mutat la o nouă adresă

http://topograf-online.ro

Pentru acces click aici: http://topograf-online.ro/index.php?action=reminder

Topograf Online / Cadastrul - Intrebari, Situatii, Rezolvari / Intrebare Moderat de dora3mira  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
simedru55
Membru nou
Mesaj Privat

Din: Alba Iulia
Inregistrat: 30-05-2012
Postari: 34
Am urmatoarea situatie: trebuie intabulat un teren in intravilan pe care este construita casa inainte de 1989. Proprietarul vrea sa intabuleze doar terenul fiindca urmeaza sa vanda si nu vrea sa ii ia notarul mai multi bani, urmand sa intabuleze constructia viitorul proprietar. Se poate asa ceva?

06-09-2012 12:07:08
   
adrianc
Membru Platinum
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 21-09-2010
Postari: 655
Si ce poze pui la documentatie? Si daca le pui fara casa si te trezesti cu verificare la teren cui ar trebui sa-i suspende autorizatia?
Uite un sfat, daca doresti sa mergi pe linia cu intabalarea de catre cumparator, du-te la un notar si afla care ar fi diferenta de pret si percepe-o tu! Asa ar fi cel mai corect.


_______________________________________
La muncă! nu la întins mâna.

06-09-2012 13:04:05
   
Anton Pann
Membru Platinum
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-03-2011
Postari: 713
Constructiile neinscrise in Cf se evidentiza pe PAD dar nu se pun in fisier CP si nu ar fi nici o problema . Nimeni nu poate impiedica o repozitionare, dezmembrare , unificare daca constructiile nu sunt intabulate in Cf si nici nu poate fi obligat proprietarul sa o intabuleze. Adica asa cred ca este normal sa fie.

Modificat de Anton Pann (06-09-2012 13:46:59)


06-09-2012 13:46:14
   
Hakan
Membru
Mesaj Privat

Inregistrat: 07-01-2008
Postari: 86

simedru55 a scris:

Am urmatoarea situatie: trebuie intabulat un teren in intravilan pe care este construita casa inainte de 1989. Proprietarul vrea sa intabuleze doar terenul fiindca urmeaza sa vanda si nu vrea sa ii ia notarul mai multi bani, urmand sa intabuleze constructia viitorul proprietar. Se poate asa ceva?


Si la fix 2 minute(ca timp nu ca unghi) dupa semnarea actului la notar, a cui e casa?
Si cand se duce noul proprietar sa se inscrie la taxe si impozite ce face?
Asta asa, 2 exemple ca sa vezi in ce poti sa te bagi.
Al trei-lea exemplu ar fi evaziunea cu ajutor din partea ta.
Si daca de toate astea scapi, cu ce acte intabuleaza noul proprietar casa?

Pe principiul tau, ca sa ii ia notarul "mai putini bani" poti sa-i faci intabulare doar la jumatate din teren- ce naiba, noi facem doar niste dungulite pe o hartie si luam o gramada de bani.Nu?

Modificat de Hakan (06-09-2012 15:01:18)


06-09-2012 14:55:34
   
Mit
Membru Platinum
Mesaj Privat

Din: Timisoara
Inregistrat: 22-11-2008
Postari: 1834
Simedru55,
Cred ca ai tras deja concluzia; dar pot sa-ti mai dau si eu un sfat: incearca sa faci ce trebuie, nu ce vrea clientu'. Aici in cadastru nu merge cu "clientul nostru, stapanul nostru".


06-09-2012 16:08:31
   
nicu1000
Membru Gold
Mesaj Privat

Inregistrat: 04-01-2008
Postari: 214
Ordinul 634/2006 art.24 alin.2 :  "Raspunderea pentru corectitudinea intocmirii documentatiei si corespondenta acesteia cu realitatea din teren, precum si pentru identificarea si materializarea limitelor imobilului in concordanta cu actele doveditoare ale dreptului de proprietate puse la dispozitie de proprietar revine persoanei autorizate. Persoana autorizata este obligata sa execute masuratorile la teren si sa completeze toate rubricile anexelor prevazute de prezentul regulament."

In mod normal nu ar trebui sa faci asa cum ai propus dar se poate face daca vrei asa.

pentru Anton Pannn: Este adevarat ca proprietarul nu este obligat sa o intabuleze, dar trebuie evidentiata. Si daca apare o constructie pe PAD ca fiind fara acte nu cred ca gasesti notar sa faca vanzarea unui teren pe care este o casa a nu-stiu-cui.

pentru Adrianc: Pozele se fac pe limitele imobilului si nu la casa.

Modificat de nicu1000 (06-09-2012 21:10:11)


06-09-2012 21:04:01
   
simedru55
Membru nou
Mesaj Privat

Din: Alba Iulia
Inregistrat: 30-05-2012
Postari: 34
Va multumesc tuturor pentru ajutor, am stat si eu si am tot gandit-o, am incercat sa ii zic la proprietarul actual ca tre' sa fac lucrarea cum trebuie dar el a tinut-o pe a lui. Ramane sa mai incerc sa il lamuresc, altceva nu am de facut. Am vrut sa vad si alte pareri de la oameni mai bine pregatiti deoarece eu sunt la inceput. Inca o data va multumesc. Sa aveti o zi minunata!

07-09-2012 00:54:44
   
mono70
Membru Silver
Mesaj Privat

Inregistrat: 04-05-2011
Postari: 154
ma omule
normal ca poti intabula doar casa
scrie pe cerere solicit inscrierea in cartea funaciata doar a terenului

dar ce e cu casa pana la urma
omu vinde terenu
si casa ????

in fine
poti intabula doar terenul


08-09-2012 14:08:41
   
Anton Pann
Membru Platinum
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-03-2011
Postari: 713
Nicu1000 : Cum poate un notar sa ma priveze de dreptul de a vinde terenul, cand am un extras Cf prin care dovedesc dreptul de proprietate ?!  ca este o casa pe acel teren ... ?? Nu am intrebat inca un notar , dar daca gresesc o sa revin cu "erata' .
Mit: nu am inteles : concluzia ???
Hakan : totul este corect daca intabulezi doar terenul. Am spus ca se evidentiaza casa pe PAD insa nu si pe fisier CP . Pe fisier CP se va evidentia atunci cand se va intabula. Terenul se va vinde chiar daca este alt proprietar decat cel al casei, fara nici un fel de problema de legalitate .Daca intre proprietarul terenului si proprietarul casei sunt litigii , evident ca acestea se vor prelua de cumparatorii terenului si ai casei.  Obiectul CVC este terenul . Si impozitul va privi doar terenul . Casa poate sa fie declarata sau nu la impozite . Daca este declarata dar neintabulata, nu este nici o problema. Daca nu este declarata , la impozite, este problema proprietarului , tu ai pus-o pe plan, ea exista fizic motivele pentru care nu este intabulata pot fi multe , la fel motivele pentru care nu se poate intabula pot fi multe . Dar obiectul lucrarii despre care ai vorbit este terenul si lucrarea este intocmita legal si corect . Alt exemplu ar fi: daca casa nu este intabulata poti dezmembra terenul si sa vinzi jumatate din el jumtatea cu sau fara casa? . Raspunsul este da, se poate face dezmembrarea si instrainarea . Prin procedura ulterioara de intabulare a caselor ( in ambele situatii) , acestea se vor intabula pe primul proprietar (cel ce a construit-o, ( asta va reiesi din adeverinta de la Primarie ( certificat de atestare a existentei constructiei sau autorizatie de functionare prin unele parti) , apoi in baza CVC (pentru casa) se va inscrie cumparatorul . Totul este corect si legal.

Modificat de Anton Pann (08-09-2012 23:03:52)


08-09-2012 22:32:24
   
nicu1000
Membru Gold
Mesaj Privat

Inregistrat: 04-01-2008
Postari: 214
Am multe cazuri in care o casa nu se intabuleaza pentru ca nu exista acte. Constructia va fi amplasata pe PAD, va fi prezenta in CP (exista rubrica "fara acte", va aparea in CP si in extras cu linie punctata si la constructii in extras va aparea cu mentiunea "fara acte". Din cate scrie prin regulamente daca PAD-ul nu seamana cu CP-ul lucrarea nu se receptioneaza si se suspenda autorizatia persoanei care a intocmit documentatia.
Referitor la notar. Majoritatea acestor documentatii cu casa "fara acte" se intocmesc pentru ca actualul proprietar sa poata obtine AC. Desi au fost cazuri in care s-a dorit vanzarea doar a terenului nu am intalnit notar sa faca un astfel de act (decat dupa obtinerea unei adeverinte ca s-a depus documentatia pentru PAC pe numele proprietarului terenului si atunci se vind drepturile ce revin din viitoarea AC).
Lucrarea facuta fara a se trece casa pe PAD nu este intocmita corect. 
AC se poate obtine doar pe numele celui care detine terenul. Daca existau acte si nu au fost prezentate la notar in momentul vanzarii, evident ca se poate rectifica intabularea, actul etc.
In situatia de la inceputul topicului s-a pus problema intabularii terenului fara casa (desi exista acte pe casa). Cel care cumpara terenul va trebui fie sa obtina o AC (care cred ca ar costa mai mult decat taxele de vanzare), fie sa intabuleze ulterior tot pe numele fostului proprietar casa (si revenim la taxele de vanzare).


09-09-2012 12:16:46
   
Anton Pann
Membru Platinum
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-03-2011
Postari: 713
Nicu: da, lucrarea facuta fara a se trece casa pe PAD este gresita . Nu a postat nimeni ca ar fi corect asa ceva , s-a scris clar ca se trece "doar" in PAD . Problema este cu trecerea casei in CP.
Problema pusa la inceput privea o casa facuta inainte de 1989, fara a se specifica daca are acte - respectiv autorizatie de construire. Acum , dupa postarea lui Nicu, imi pun o intrebare : ce sens are a se evidentia in CP  o casa neintabulata . Asta deoarece trebuie sa-i dau identificator C1, C2 (daca are mai multe corpuri) , o sa scriu fara acte , fara proprietar , fara autorizatie , fara lift , etc,  desi nu este intabulata . Si acum intreb cum se va elibera extrasul Cf : cu sau fara C1-C2 (daca are mai multe corpuri) .  Presupun ca daca am introdus in CP - C1 si C2 , atunci automat vor apare in extrasul Cf - cu mentiunile respective , ceea ce ar fi o anomalie, pentru ca nu trebuie sa apara in extrasul CF . Daca apare in extrasul CF - este o anomalie , de aceea cred ca mai corect sa se evidentieze casa cu toate corpurile pe PAD , cu linie continua (unii pun constructiile permanente cu linie continua si celelalte cu linie intrerupta sau diagonale peste ), fara a se pune si in CP. Linia punctata nu se poate pune in CP , mai bine zis nu stiu daca este posibil asa ceva .
Intrebarea ar fi valabila si la alte tipuri de lucrari cu terenuri pe care exista constructii intabulate si neintabulate : Daca se pun CP toate constructiile cu C1-C2-Cn acestea vor apare in extrasul Cf ? - cum vor  apare in extrasul CF constructiile neintabulate ?
Acum , sincer, nu prea stiu din ce zona este Simedru, si ce inseamna "intabularea unui teren intravilan" , ca la noi acestea sunt in general intabulate in Cf si daca , in acea zona, printr-o lucrare se permit aceste doua operatiuni : intabularea terenului si intabularea casei . Ar fi doua operatiuni distincte pentru care s-ar putea solicita doua documentatii succesive .   
O alta problema este aceea ca pentru casa construita inainte de 1989 nu mai trebuie autorizatie de construire pentru intabulare ci doar o adeverinta de la Primarie , pentru a se inscrie casa in CF .

Modificat de Anton Pann (09-09-2012 20:13:05)


09-09-2012 19:55:17
   
nicu1000
Membru Gold
Mesaj Privat

Inregistrat: 04-01-2008
Postari: 214
Poate ca sunt diferente de la judet la judet dar in CP exista rubrica speciala "cu acte" sau "fara acte" si nu cred ca au pus-o degeaba. Daca este debifata casuta cu  "are acte" constructia este figurata cu linie punctata. Atat timp cat exista aceasta posibilitate nu vad de ce nu te folosesti de ea.
In extrasul de Carte Funciara trebuie sa apara situatia reala din teren (cu case fara acte) si nu cea din acte. Este obligatia persoanei autorizate sa puna in extras realitatea asa cum este ea.
Revin la regulamente care spun (nu mai stiu care din ele) ca daca PAD-ul nu seamana cu CP-ul documentatia se respinge si se suspenda autorizatia PFA.
Voi reveni cu o copie a unui extras cu casa fara acte.


10-09-2012 10:14:25
   
Atopor
Membru Silver
Mesaj Privat

Inregistrat: 27-01-2011
Postari: 190
Consider ca inscrierea casei in CP("fara acteaa" se justifica doar daca urmeaza sa fie inscrisa ulterior in CF, dar daca urmeaza a fi demolata(fiind fara valoare), atunci nu cred ca ar trebui trecuta in CP, pentru ca nu este justificat sa ceri rectificarea CP-ului dupa demolare. Daca se va edifica o alta casa pe alte coordonate va fi obligatorie radierea casei vechi(actualizare de date) pentru a putea fi inscrisa noua casa.

10-09-2012 17:03:45
   
Atopor
Membru Silver
Mesaj Privat

Inregistrat: 27-01-2011
Postari: 190
emoticonul e neintentionat!

10-09-2012 17:04:44
   
dora3mira
Moderator
Mesaj Privat

Din: Galati
Inregistrat: 04-08-2006
Postari: 687
pentru simedru 55

Verifica atent CERTIFICATUL FISCAL - daca ai casa in rol - aleluia - o pui chit ca nu-i convine
daca nu o are in rol - aleluia - o pui pe PAD  , faci mentiunea ca NU FACE OBIECTUL INTABULARII - dar o pui - ca daca te verifica .... te faci de bacanie si te trimite inspectorul la oculist - in schimb - NU O IMPORTI IN CP - dar la teren faci mentiunea ca ai o constructie fara acte.
Notarul - treaba lui cat percepe la tranzactie ca nici el nu ma intreaba ce onorarii am.
Noul - viitorul - proprietar - va urma sa intre in legalitate cu acea constructie daca : ESTE EDIFICATA FARA CU SI AC SI PV DE RECEPTIE - si pune si tu o banda la dosarul cu lucrarea - pe care scrii mare , frumos si ordonat adresa ta, numele si nr de tel - poate te lipesti si de o RT si de o intabulare de constructie in viitor , pai nu ?!


_______________________________________
Masoara cu grija, studiaza actele ca un avocat cusurgiu, pretinde onorariul ce reflecta corect munca prestata si ...nu spune nimic de rau despre colegii de breasla !

10-09-2012 17:33:25
   
Marian
Membru Platinum
Mesaj Privat

Din: Ploiesti
Inregistrat: 26-06-2007
Postari: 421
Dora, la unele OCPI-uri se importa si constructia in CP, in schimb se debifeaza la rubrica "are acte"

11-09-2012 09:03:37
   
Anton Pann
Membru Platinum
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-03-2011
Postari: 713
Ma intereseaza cum arata un extras Cf cu o constructie cu acte si una fara acte ( pe acelasi imobil) deci cu C1 - in CP bifat cu acte  si C2 in CP bifat fara acte . Daca Marian sau altcineva are asa ceva  - ar fi interesant de vazut si analizat . Daca dreptul de proprietate asupra constructiilor este corect exprimat in acel extras Cf , inseamna ca este totul OK, daca nu.... acele OCPI uri gresesc. Poate cineva posteaza un asemenea extras CF .

11-09-2012 10:15:32
   
nicu1000
Membru Gold
Mesaj Privat

Inregistrat: 04-01-2008
Postari: 214
Am atasat un extras de CF si PAD-ul aferent cu constructii cu acte si constructii fara acte. Extrasul este "facut" de E-terra, asadar orice OCPI poate sa-l faca la fel.

Sper sa mearga fisierul atasat.  http://www.fileshare.ro/4163828474912


11-09-2012 18:13:34
   
Anton Pann
Membru Platinum
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-03-2011
Postari: 713
Este clar ca acest extras Cf este OK. toate constructiile sunt intabulate . Intre cele cu acte si cele fara acte, nu este decat o singura diferenta , aceea ca unele sunt construite cu AC iar altele fara AC . Dar aceste constructii "fara acte " asa trebuie intelese : sunt intabulate , dar fara AC. NU sunt constructii "neinscrise in CF ". Despre astea vorbim - constructii NEINSCRISE  in CF !! Pentru ca, din cate rezulta din extras, ele SUNT INTABULATE , SE STIE CINE SUNT PROPRIETARII : pe numele proprietarilor din foaia A . DecI daca s-au trecut in fisierul CP, corpurile C1-Cn (CHIAR FARA ACTE !) vor fi trecute si in extrase la unul din proprietari SI SE VOR CONSIDERA INTABULATE CEEA CE ESTE GRESIT . Daca faci o lucrare privitoare la teren si treci constructiile doar in Pad nu si in CP, atunci extrasul iese corect , fara a apare in Cf constructia care nu este intabulata , asa cum am aratat mai sus..

Modificat de Anton Pann (11-09-2012 20:34:09)


11-09-2012 20:12:33
   
nicu1000
Membru Gold
Mesaj Privat

Inregistrat: 04-01-2008
Postari: 214
pt Anton Pann - scuze dar nu stii sa citesti un extras. In extrasul asta zice cam asa:

Cetateanul A.A. detine in proprietate si i s-au intabulat urmatoarele bunuri imobiliare: A1 (teren 1501mp), A1.1 (constructie cu NC 31883-C1), A1.2 (constructie cu NC 31883-C2), A1.3 (constructie cu NC 31883-C3). Pe terenul cu NC 31883 mai exista si constructiile cu NC 31883-C4 (fara acte, si fara proprietar) si cu NC 31883-C5 (fara acte, si fara proprietar). Ca urmare constructiile C4 si C5 nu sunt intabulate si nu au proprietar.

Aceasta este varianta corecta si legala de scriere si reprezentare a unui extras de CF cu/fara constructii. Daca sunt judete in care se procedeaza altfel este gresit. Eu fac astfel de lucrari in Ilfov, Bucuresti, Giurgiu, Dambovita.

As fi curios sa stiu in ce judete se procedeza asa cum am zis eu si in care nu.

Modificat de nicu1000 (11-09-2012 23:42:47)


11-09-2012 23:40:30
   
Anton Pann
Membru Platinum
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-03-2011
Postari: 713
Ok, asa este , nu am fost suficient de atent. C4 si C5 nu au proprietari. Si spui despre aceasta ca nu este intabulata , desi sunt evidentiate in extrasul CF. Cred ca este o abordare locala si doar relativ corecta . Totusi asta ar putea genera si probleme notarilor care ar include o asemenea constructie in CVC sau CM . Ori este intabulata ori nu este . Cred ca la noi nu s-ar accepta asa ceva ,desi nu este total gresit . In final cred totusi ca este o abordare corecta . O sa incerc sa vad daca se va accepta intr-o lucrare.

Modificat de Anton Pann (12-09-2012 09:33:19)


12-09-2012 09:14:53
   
nicu1000
Membru Gold
Mesaj Privat

Inregistrat: 04-01-2008
Postari: 214
Dupa cum spuneam mai sus nu am intalnit notar care sa faca vanzarea unui astfel de imobil. Si este corect asa, cat timp este o casa care nu are proprietar nu poti vinde nici terenul de sub casa.

12-09-2012 11:59:47
   
bad wolf
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 05-12-2007
Postari: 2086

nicu1000 a scris:

Dupa cum spuneam mai sus nu am intalnit notar care sa faca vanzarea unui astfel de imobil. Si este corect asa, cat timp este o casa care nu are proprietar nu poti vinde nici terenul de sub casa.


Ba da.
Daca esti proprietarul terenului il poti vinde.
Casa isi pastraza servitutile avute anterior.

Insa asa cum au precizat si ceilalti colegi ,este obligatoriu ca aceasta casa sa fie pe pAD, insa nu este obligatoriu sa fie in scrisa in cartea funciara.
Mai precizez ca daca aceasta casa este tot proprietate aceluiasi proprietar(indiferent de modul cum a dbandit dreptul de proprietate) nu o poate vinde daca nu o inscrie in cartea funciara sau macar sa o intabuleze.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !

12-09-2012 12:52:06
   
Anton Pann
Membru Platinum
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-03-2011
Postari: 713
Cum se poate raspunde la aceasta intrebare: " terenul cu nr. top. 111 inscris in Cf 121 nr. top 223 se afla deasupra scarilor de acces in pasaj ori in subteran , sub aceste scari de acces"?  Pe numarul top respectiv este intabulat : " pasaj subteran compus din 3 SAD " ( un pasaj intr-o piata ) .  Constuctiile au un proprietar iar terenul este la statului. Unde afla acest teren - in subteran, la suprafata? cum se justifica raspunsul?

19-09-2012 00:22:53
   
bad wolf
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 05-12-2007
Postari: 2086

Anton Pann a scris:

Cum se poate raspunde la aceasta intrebare: " terenul cu nr. top. 111 inscris in Cf 121 nr. top 223 se afla deasupra scarilor de acces in pasaj ori in subteran , sub aceste scari de acces"?  Pe numarul top respectiv este intabulat : " pasaj subteran compus din 3 SAD " ( un pasaj intr-o piata ) .  Constuctiile au un proprietar iar terenul este la statului. Unde afla acest teren - in subteran, la suprafata? cum se justifica raspunsul?Terenul construit este intotdeuna , numai ,la suprafata , indiferent pe cate etaje se intinde subsolul si cate randuri de scari are.
Raspunsul acela este gresit in ultima afirmatie pentru ca orice constructie se proiecteaza(cu referire la proiectia topografica) la sol(deci la suprafata) indifernt daca este constructie supra sau suterana.


_______________________________________
Sper sa gasesc cararea corecta !

19-09-2012 12:08:57
   
Pagini:  1 2    
Mergi la
Dezvoltat de 3X Media International
Gazduire Forumuri


 

View Topograf Online on LinkedIn